2009-07-13 15:37:02• hírek • Gozner Gertrud

Szakértői véleményre várnak

Tavaly április 9-én történt a Segesvár utcában az a tragikus baleset, amelyben egy 11 éves kislány életét vesztette. Azóta keveset hallani az esetről, milyen lépések történtek a 19 éves Cosmin Cosor Codrea ügyében, aki annak idején a nagy sebességgel közlekedő BMW kormányánál ülve elütött két gyereket.

Akkor 29 napra előzetes letartóztatásba helyezték, utána szabadon engedték - tudtuk meg Roxana Cristea-tól, a Szatmár Megyei Rendőrség sajtószóvivőjétől. Nincs megtiltva számára, hogy elhagyja a várost vagy akár az országot is, szükség esetén, például további kikérdezésre, jelentkeznie kell a rendőrségen vagy a bíróságon - tudtuk meg a sajtószóvivőtől.

Halálos baleset esetén nem feltétlenül kell letartóztatásba helyezni az elkövetőt, mert nem számít előre kitervelt bűncselekmények. Abban az esetben kerül erre sor, ha halmozzák a kihágásokat, például ahogy a Tantas-ügy esetében, amikor is az ittas vezetés és a jogosítvány hiánya súlyosbító körülmények számított - fejtette ki Cristea. Cosmind Cosor Codrea-nál az áldozat személye és a baleset körülményei miatt látták indokoltnak az előzetes letartóztatást. A fiatalember azonban nem tanúsított ellenállást az eljárás során, nem akart elszökni a helyszínről sem, ezért nem látták szükségszerűnek a további fogva tartását.

 

Minden halálos kimenetelű balesetben szükség van egy kriminalisztikai szakértői véleményre, és ezt az országban két helyen tudják elvégezni: Temesváron és Bukarestben. Szatmár megye a temesvári központhoz tartozik, ide küldték át szakértői vizsgálatra a segesvári utcai baleset iratcsomóját. 2009 júniusára ígérték az eredményt, akkor lesz idejük foglalkozni vele, de túlterheltség miatt most újabb időpontra, augusztus hónapra halasztották a jelentést - nyilatkozta lapunknak a sajtószóvivő.

A jelenleg 20 éves fiatalembert gyilkossággal vádolják, és ilyen esetben ezt kötelező elvégeztetni. Enélkül a vizsgálat nélkül a bíró bármikor visszadobhatja az iratcsomót, ezért mindenképp szükség van az eredményére. A büntetőjogi eljárás már közvetlenül a baleset után megindult a fiatalember ellen, ezekre az vizsgálatokra azért van szükség hogy a bíróságon minden részlet tisztázva legyen a balesettel kapcsolatban - tette hozzá.

Ilyenkor a szakértők megnézik pontosan milyen sebességgel haladt a gépkocsi, felléphetett valamilyen műszaki hiba a gépjárműben, egyszóval minden apró részletre kiterjednek a vizsgálatok. Ha megkapjuk a jelentést, az még nem jelenti azt, hogy az ügy végre átkerül az ügyészségre. A fiatal bármikor fellebbezhet a szakértői vélemény ellen, ami azt jelenti, hogy újabbat kell készíteni, ezúttal Bukarestben. A bírósági per során is bármikor tiltakozhat az ítélet ellen, míg nem mondják ki a végleges ítéletet. Ez azt jelenti, hogy még jó pár évig elhúzódhat ez az ügy - zárta mondanivalóját a rendőrség munkatársa.


Mindenkit megrázott a Sigisoara utcában tavaly történt baleset
Mindenkit megrázott a Sighisoara utcában tavaly történt baleset


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: